A doua zi din Redescopera Romania s-a incheiat

Posted by andrei On June - 14 - 2011

redescopera romania ziua 2 18 193x133 A doua zi din Redescopera Romania s a incheiatUite asa trecu si a doua zi din Redescopera Romania. Azi am mers sa vedem instrutatul boului, cetatea de la Porolissum, cascada Valul Miresei si sa gustam din delicatesele gatite de Adi Hadean.

Instrutatul boului este o traditie strans legata de Rusalii. Este un obicei care vrea sa aduca cat mai multe roade si fertilitate pamanturilor taranilor.

Din motive de logistica si din lipsa de stoc, boul a fost inlocuit cu o vaca, a fost gatita cu niste flori si cu o patura viu colorata si a fost condusa frumos la plimbare prin sat. Feciorii satului s-au costumat in tot felul de draci si cereau bani pentru trecerea masinilor.

Cetatea de la Porolissum are o anumita insemnatate pentru mine. Am vizitat-o si acum vreo 8 ani, iar azi a fost interesant sa vad ce s-a realizat in tot acest timp. Porolissum a fost construita de romani in timpul razboiului daco-roman din 106 d.C., razboi purtat de catre Decebal si Traian, cetatea ajungand chiar capitala provinciei Dacia Porolissensis in 128 d.C.

Am vazut o parte din poarte cetatii, comandamentul si amfiteatrul, cel din urma inca pastrand din acustica specifica unei astfel de constructii. Partea interesanta este ca pe vremea accea aveau sisteme de alimentare cu apa si incalzire prin podea.

Pot sa spun ca s-au adus la suprafata noi constructii, dar chiar consider ca ar putea deveni un punct de atractie extrem de important. Cetatea Porolissum se afla in satul Moigrad, in apropiere de Jibou.

Cascada Valul Miresei se afla in muntii Apuseni si are o inaltime de 50 m, apa “cazand” in doua trepte. Cascada merta din plin atat pentru frumusetea persoala, cat si pentru frumusetea zonei extrem de pitoresti.

Pentru a ajunge la cascada, va trebui sa o luati prin Huedin, iar apoi prin padure, cascada este semnalizata in sat.

Ziua s-a incheiat in compania lui Adi Hadean, maestru bucatar care ne-a asteptat cu trei ceaune pline de fasele, carne, dar si cu rosii, ceapa verde, slanina si carnati extrem de gustosi.

Ne auzim si maine pe twitter, facebook si bineinteles pe blog ca sa va prezint ce am facut in a doua zi din Redescopera Romania: Transilvania.

Toate povestile le puteti vedea aici. Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

Popularity: 1% [?]

Related posts:

  1. Offroad cu Dusterele in a doua zi din Redescopera Romania Nu se poate sa conduci un Dacia Duster si sa...
  2. Iata si prima zi din Redescopera Romania 3! Prima zi din Redescopera Romania a inceput pentru mine dimineata...
  3. Merg in Redescopera Romania 3 Dupa cum bine ati observat, a aparut frumos in dreapta...
  4. Ziua 0 din Redescopera Romania Ziua 0 s-a cam terminat, dat fiind faptul ca e...
  5. Redescopera Romania 2011, o campanie pe gustul meu Redescopera Romania este una dintre cele mai misto campanii pe...

Leave a Reply

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.

Aboneaza-te la comentarii. Te poti abona si fara sa comentezi.