Pregatiri de iarna: 10 lucruri de facut

Dupa cum bine ati observat vine iarna, frigul deja a venit si sunt sanse mari sa vina si zapada din abundenta, deci ar fi cazul sa ne pregatim masinile pentru iarna nu-i asa?  Nu ma refer acum la anvelopele de iarna, fiindca deja le-am achizitionat nu-i asa? Deci sa le luam in ordine:

1. Verifica nivelul uleiului

Este foarte important sa verifici presiunea uleiului, sa vezi daca ai destul ulei si daca totul este in ordine si nu sunt scurgeri, sa fie capacul pus cum trebuie etc.

2.Verifica daca este antigel

Nu va vad prea bine daca doar acum va ganditi la asta, dar treaca de la mine. E foarte important sa aveti antigel suficient in instaltie pentru a asigura o racire buna a motorului si in acelasi timp e nevoie pentru o functionare normala a motorului. Nu v-ati dori sa stati iarna pe marginea drumului fiindca v-a facut antigelul feste. Nu strica sa ai de rezerva si in portbagaj.

3. Verifica stropitoarele de parbriz si stergatoarele

E foarte important sa aveti solutie de spalat parbrizul si ca aceasta sa fie rezistenta la inghet. Nu Puneti antigel fiindca antigelul e o solutie mai uleioasa, asa ca nu vreti un parbriz stropit de antigel. Verficati ca stropitorile sa fie functionale si ca stergatoare sunt in stare de functiune si ca nu zgarie parbrizul. Este foarte important sa functioneze fiindca zapada murdara aruncata de rotile celorlalte masini poate fi foarte periculoasa.

4. Verifica bateria

Trebuie verificata bateria, sa nu fie oxidata, sa aiba cantitatea de acid sulfuric necesara pentru functionarea normala a bateriei.  Este de asemenea important sa nu aiba nici o fisura etc.

5.Verifica presiunea din pneuri

Este foarte important sa verificati presiunea din pneuri pentru a nu avea probleme pe drum, nimeni nu vrea sa schimbe roata iarna pe marginea drumului. De asemenea este foarte important sa verificati si roata de rezerva sa nu aveti surpriza si sa aveti 2 roti pe pana.

6.Verificati farurile (luminile in general), dezaburirea si incalzirea

Farurile si luminile in general sunt foarte importante la o masina. Iarna in mod special sunt extrem de importante cele de ceata. Nu va riscati sa mergeti la drum cu lumini care nu functioneaza. De asemenea este foarte important ca dezaburirea sa functioneze fiindca fara dezaburire, nu va vad prea bine si sunt sigur ca nici voi nu veti vedea prea bine. Ultima din aceasta categorie este incalzirea, nimeni nu doreste sa porneasca la drum intr-o conserva la care nu functioneaza incalzirea nu-i asa?

7.Verificati curelele si furtunele

Este foarte important sa verificati furtunele si curelele fiindca iarna unele au tendinta sa se uzeze mai tare sau chiar sa cedeze. Verificati si asigurati-va ca totul este la locul sau si ca nu sunt fisuri sau scurgeri.

8.  Optimizarea masinii

Ar fi bine daca ati face o verifcare generala a masinii, verificat bujii, verificat turatiile la relanti, lucruri care sa asigure o functionare cat mai buna a masinii, schimbare filtre, etc

9. Verificarea franelor

Este foarte important ca iarna sa aveti frane bune. Oricum este destul de greu sa te opresti in conditii de inghet sau zapada, daca si franele sunt slabe atunci nu va vad bine deloc. Verificati uzura placuteleor de frana, discuri, dar sa nu uitati sa verificati si nivelul lichidului de frana.

10. Luati ceva alimente la drum lung

Daca mergeti la drum lung, va sugerez sa aveti ceva de baut si de mancat cu voi. Nu de alta, dar puteti da de drumuri inzapezite sau sa aveti probleme cu masina si nu strica sa ai ceva de rontait si de bea.

Sper ca va sunt de folos aceste sfaturi. Conduceti cu grija si pregatiti-va masinile pentru sezonul rece.

Related posts:

 1. Anvelopele de iarna A venit timpul sa trecem la anvelopele de iarna....
 2. Aerul conditionat şi iarna E interesant titlul nu? Era să uit despre el,...
 3. De ce să fim pregătiţi de iarnă? Ştiu că acum mulţi îşi fac griji să nu...
 4. Poza zilei de iarna Daca tot a venit frigul si iarna se apropie...
 5. Cum sa scapi de trafic Dupa cum bine ati observat, au venit sarbatorile de...

 1. no name says:

  Ce ai spus tu aici trebuie verificat in permanenta…

 2. Carcotasu says:

  @ no name
  Tu verifici dezaburirea, incalzirea si antigelu vara? :D
  Unde stai la Polu’ Sud sau Nord?

 3. Sabotor says:

  Carcotasule, dezaburirea cred ca-i buna si vara, cand ploua iar aerul e foarte umed ;)

 4. no name says:

  Sper ca ai inteles cu dezaburirea si da verific si antigelul nu de alta dar vara se cam incalzeste motorul…

 5. Carcotasu says:

  DACA VREI tu poti sa le verifici pe toate… eu vorbeam la GENERAL

 6. andrei says:

  sa nu uitati de mancare in caz ca se strica masina :))

Leave a Reply

 • Visitors Online

 • Vanzari Auto Romania banner
 • Autos Blogs - BlogCatalog Blog Directory