Contează tipul de maşină într-un accident?

Posted by andrei On April - 14 - 2009

accident-mainEu unul consider că tipul de maşină este un factor important. În ultimii ani s-a pus accent pe siguranţă, centuri, sisteme pasive, sisteme active etc.

Unii producători au devenit cunoscuţi, deci implicit şi apreciaţi pentru nivelul de siguranţă pe care-l oferă prin maşinile lor. Unul din cei mai cunscuţi este Toyota, care a reuşit în ultimul timp să primească 5 stele cam la tot ce a produs. Până şi micuţul IQ a primit 5 stele.

Revenind la întrebare, cei de la IIHS (Insurrance Institute for Higway Safety), un fel de Euro NCAP al americanilor au făcut câteva teste foarte interesante. Aceştia au testat impactul sedan-urilor de mărime mijlocie cu maşini mai mici.

Se pare că maşinile mici care luau punctaj mare la testele de siguranţă, s-au comportat diferit la un impact cu o maşină mai mare. Acest lucru se datorează diferenţei de forţă cinetică dezvoltată de maşinile aflate în mişcare. O maşină mică dezvoltă o forţă mai mică, la accident suferind un impact mai mare din cauza forţei cinetice mai mari dezvoltate de o maşină mai mare.

Pe mine unul m-a pus pe gânduri, ştiam că dimensiunea contează, dar nu credeam că atât de mult. Imaginaţi-vă să vă lovească un Nissan Patrol şi voi să fiţi într-un Opel Corsa…

2 Responses to “Contează tipul de maşină într-un accident?”

  1. Alexei says:

    Eu zic ca ar conta. Poti sa vezi pe net o comparatie dintre un VW Touareg si un VW Polo la un impact frontal. Culmea e ca daca pui la crash-test frontal o masina mai veche si o masina mai noua. Cea veche o sa o avarieze mai rau pe sora ei mai proaspata.

    • andrei says:

      aia cu masinile vechi am observat si eu. Stiu ca majoritatea cred ca aspectul dimensiunii conteaza, dar multi nu tin cont la cumparare, daca are 3-4 stele e buna masina. Din pacate testele acelea au loc intr-un cadru controlat, pe cand la un accident “live” sunt multe variabile.

Leave a Reply