Istoria lui Chevrolet Camaro

Posted by andrei On September - 22 - 2008

Camaro este una dintre masinile emblematice a Americii, este un muscle car adevarat. Camaro inseamna in franceza prieten, amic, din pacate insa nu se cunoaste originea acestui nume. Cand cei de la Chevrolet au fost intrebati ce inseamna Camaro, ei au raspuns: “un animal mic si vicios care mananca cai Mustang”.  Masina intra in categoria masinilor “pony”, dar si a puternicelor muscle cars.

Prima generatie a aparut in Septembrie 1966 si a fost in productie pana in 1969. Motoarele disponibile erau cele cu 6 cilindri in linie de 4.9 L, 5.0 L, 5.4 L si un V8 de 6.5 litri. Datorita succesului inregistrat de Mustang, cei de la Chevrolet au decis sa renunte la motorul amplasat in spate de pe Corvair, astfel Camaro a devenit un muscle car cu tractiune spate si motor amplasat frontal.

A doua generatie a fost lansata in februarie 1970 si a ramas in productie timp de 11 ani. Masina a fost mai mare decat predecesorul sau, astfel devenind si mai grea.  Din pacate masina nu a fost foarte comoda, ea fiind dotata cu suspensii pe foi in spate. Masina a fost imbunatatita pe parcursul productie, dar la baza a stat aceasi platforma F.

A treia generatie a fost lansata in 1982. A continuat sa foloseasca platforma de la GM si anume platforma F. Odata cu introducerea generatie cu nr 3 s-a introdus si motorul pe injectie pe Camaro. Aceasta generatie marcheaza si introducerea cutiei de viteza automata Turbo-Hydramatic in 4 trepte, dar si cutia manuala in 5 si jantele de 15 si 16″. S-a introdus de asemenea si modelul hatchback si lampa de frana montata central pe haion.

A patra generatie a fost lansata in 1993 si a avut o platforma F modificata. Motoarele disponibile erau cele V6 si cele V8. Interiorul a fost modificat si a fost introdusa cutia de viteze manuala in 6 trepte. Noua generatie a primit si noul motor din aluminiu LS1, motor care a fost folosit si pe Corvette C5. In 2002 a avut loc oprirea productiei de Camaro, din cauza vanzarilor slabe si a pietei de coupe-uri sportive care o lua la vale.

A cinciea generatie de Camaro a fost bazata atat pe prima generatie cat si pe Conceptul din 2006. Proiectul masinii a fost aprobat in august 2006. Modelele LS si LT vor fi propulsate de un motor V6 care produce 300 cp, iar modelul sport, cel SS de un V8 care produce 422 cp.

P.S. deocamdata am stat doar in Camaro-ul din a 4-a generatie si am vazut cel din a 5-a, care sunt sansele sa fie in romania generatiile anterioare?

Related posts:

 1. Chevrolet Camaro intră în producţie Noul Chevrolet Camaro este una din cele mai dorite...
 2. Poze Chevrolet Camaro 2009 Acesta este noul Chverolet Camaro. Până acum a făcut...
 3. Istoria lui Dodge Challenger Am dat in febra muscle car-urilor americane si febra vad...
 4. Istoria BMW-ului M5 Primul BMW M5 a fost prezentat lumii în 1984...
 5. Istoria BMW-ului seria 5 BMW-ul seria 5 este unul dintre preferatele mele. Am...

6 Responses to “Istoria lui Chevrolet Camaro”

 1. Carcotasu says:

  Ultima generatie este superba. Are un “aer” retro aparte. Urmeaza linia primei generatii

 2. Buddha says:

  Superba masinuta asta, nimic de zis, insa ce ai putea face cu ea in Bucuresti de exemplu? :)

 3. andrei says:

  sa te dai mare si sa ramai fara benzina :))

 4. Alex says:

  Sunt cele mai tari masini posibile care au fost creeate vre-odata de o firma auto……niste lucrari de arta…….mi-as dori una din 1969 un american muscle adevarat.

 5. andrei says:

  trebuie sa recunoastem ca au cam zbarcit-o cu a 3-a generatie :)

 6. [...] este raspunsul celor de la Dodge pentru Mustang si Camaro. Masina are la baza platforma E-body, aceasi platforma folosita si pentru Barracuda. Scopul lui [...]

Leave a Reply