masini2Voi reîncepe seria de articole “Ce maşină să cumpăr de X euro?”. Am decis să fac asta după ce am văzut că maşinile second hand sunt mai căutate decât cele noi. Motivul? Omul nu-şi permite să bage 7000 de euro într-un Logan chel sau într-un Fiat Albea.

Înainte de a discuta despre maşini, aş vrea să stabilim nişte reguli despre cumpărarea maşinilor second hand:

 1. Unde circuli cel mai mult? Dacă circuli mult în oraş cumpără o maşină mică. De ce? Fiindcă te strecori mai uşor în trafic, parchezi uşor oriunde, e mai manevrabilă şi consumă mai puţin. Dacă circuli mult în afara oraşului ai nevoie neaparat de cel puţin 80-90 cp pentru a face faţă. Motorizarea pe care o sugerez eu e dieselul şi benzinarele de generaţie mai nouă . Dieselul rămâne totuşi regele consumului.
 2. Marca de maşină aleasă. Eu consider că fiecare ar trebui să-şi aleagă maşina după buget. Nu cumpăraţi o maşină dacă nu vă permiteţi să o întreţineţi şi nu cumpăraţi maşini foarte vechi. Cele mai accesibilie şi mai bune ca şi calitate-preţ sunt Opel, Skoda, Hyundai şi Kia.  Dintre producătorii mai scumpi, ar fi Toyota, Honda şi Volkswagen.
 3. Vechimea maşinii. Eu unul nu aş sugera achiziţia de maşini înainte de anul 2000,  nu are rost să-ţi iei o maşină mai veche de 9 ani doar de dragul de a avea maşină.
 4. Scopul maşinii. Nu-ţi cumpăra o maşină dacă nu ai nevoie de ea. Gândeşte-te că o maşină are nevoie de întreţinere, asigurare, taxe şi în mod efident de benzină/motorină.
 5. Nu cumpăra o maşină cu gândul că peste 2 ani mă însor, peste 3 ani fac copii şi peste 5 ani merg la mare.
 6. Valorea, respectiv devalorizarea maşinii. Documentează-te şi vezi cam cât se devalorizează o maşină ca şi a ta în timp. De obicei o maşină se devalorizează puternic după 3 ani. Dacă o ţii mai mult de 3 ani începi să pierzi mulţi bani datorită devalorizării. Devalorizarea este de obicei cauzată de apariţia de modele noi, dar şi de diversificarea pieşei auto şi nu în ultimul rând datorită vârstei maşinii. E important să poţi vinde maşina, aşa că nu cumpăra maşini cu 2 uşi sau versiuni nepopulare.

Sper că a fost de folos, începând de luni voi începe cu modele de maşini şi âări din care merită cumpărate maşini.

Related posts:

 1. Ce masina second hand sa cumpar de 8500 de euro? Ce masina second hand poti cumpara de 8500 de...
 2. Ce masina sa cumpar de 11.000 de euro? Un Audi A4 2.5 TDI Ce masina sa cumpar de 11.000 de euro? Unii...
 3. Ce masina sa cumpar sub 9000 de euro? Ce masina sa cumpar sub de 9000 de euro?...
 4. De ce să-mi cumpăr o maşină? De ce să-mi cumpăr o maşină? Sau mai bine...
 5. Ce masina de familie sa cumpar de 9000 de euro? Ford Focus C-Max M-am gandit ca daca tot caut tot felul de...

2 Responses to “Ce maşină să cumpăr de x euro? Ghidul cumpărătorului de second hand”

 1. negush says:

  Mai baga si din alea la 5000 - 6000 de euro :)

Leave a Reply